Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Συμμετοχική δημοσιογραφία πολιτών!Τι είναι;


Η ανάγκη των πολιτών του δήμου Ορχομενού να δημοσιεύσουν χωρίς λογοκρισία και έξω από τα στενά δημοσιογραφικά όρια όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή δημιούργησε αυτό το μπλογκ και περιμένει τα κείμενα-σχόλια σας....

Καταρχήν θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τον όρο συμμετοχική δημοσιογραφία :

Δημοσιογραφία των πολιτών ή συμμετοχική δημοσιογραφία είναι η δημοσιογραφία που ασκείται από κάθε πολίτη που δεν είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος , με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου. Ο όρος εννοιολογήθηκε από τον Dan Gillmor στο βιβλίο του We the media.Υποστηρίζει λοιπόν ότι διαδραματίζεται μια μεταμόρφωση της δημοσιογραφίας, από τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης του 20ου αιώνα σε κάτι βαθύτερο και πιο δημοκρατικό.
Η βασική της ιδέα είναι ότι η συνολική γνώση όλων των ανθρώπων είναι περισσότερη απ' ότι μόνο των δημοσιογράφων καθώς και το γεγονός ότι πρέπει να δοθεί "βήμα" να ακουστούν απόψεις ανθρώπων που δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα έως τώρα.
Το γεγονός οτι η συμμετοχική δημοσιογραφία ασκείται από απλούς πολίτες που δεν είναι επαγγελματίες δημοσιογράφοι έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την αντικειμενικότητά της.Με τον όρο αντικειμενικότητα εννοούμε την παρουσίαση γεγονότων απαλλαγμένα από προσωπικές απόψεις και αποτελεί μια από τις βασικές αξίες του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Καθώς λοιπόν οι πολίτες-δημοσιογράφοι συνήθως γράφουν κάποιο γεγονός που τους έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ή έχει θίξει κάποιο συμφέρον τους υπάρχει αμφισβήτηση σχετικά με την αντικειμενικότητά τους.Επιπλέον επειδή δεν είναι επαγγελματίες συνήθως δεν γνωρίζουν τη μεθοδολογία που ακολουθούν οι δημοσιογράφοι καθώς και τον Κώδικα Δεοντολογίας που τους διέπει.
Για αυτό το λόγο υπάρχουν δημοσιογράφοι όπως ο Καναδός Jack Kapica που θεωρούν οτι και η συμμετοχική δημοσιογραφία πρέπει να υπόκειται σε συντακτική επιμέλεια και εποπτεία.
Όσον αφορά την συντακτική επιμέλεια των κειμένων ο διαχειριστής (Μάντζας Κ.Ιωάννης) ως φοιτητής δημοσιογραφίας θα αναλάβει αρχικά αυτη την διαδικασία.