Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

ΛΟΥΚΕΤΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΝΕΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ


Με προσωρινό λουκέτο σε ολόκληρη τη μονάδα της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, απαντά το υπουργείο Ανάπτυξης και η κυβέρνηση στην οργή των εργαζομένων και στη γενική κατακραυγή για τα τραγικά δυστυχήματα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Προάγγελος εξελίξεων για το μέλλον του εργοστασίου ή απλά αποδοχή ότι οι συνθήκες λειτουργίας είναι συνολικά επικίνδυνες;
Η «αιφνιδιαστική και αψυχολόγητη», όπως τη χαρακτηρίζουν, απόφαση, να κλείσει το εργοστάσιο, αναστάτωσε τους εργαζομένους και γιατί έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για πώληση σημαντικού ποσοστού (30-35%) του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτη επενδυτή. Εκτιμούν ότι «η ενέργεια αυτή είναι μεθοδευμένη -προκειμένου να απαξιωθεί ακόμη περισσότερο η βιομηχανία και να βρεθεί πιο εύκολα αγοραστής».

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα, συνεχίζεται η θύελλα διαμαρτυριών για το νέο εργατικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου ζητεί την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, την κατάργηση των υπεργολαβιών και της πολιτικής απασχόλησης εργαζομένων «δύο ταχυτήτων», την εκπαίδευση του προσωπικού και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους.

Κυβερνητική απάντηση ή επικοινωνιακό τρικ;


Η απάντηση(;) της κυβέρνησης για το φλέγον ζήτημα των θανατηφόρων ατυχημάτων στη Λάρκο ήρθε μέσω του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Μπούγα.
Ο υφυπουργός ενέκρινε την σύσταση γνωμοδοτικής επιτροπής η οποία θα ελέγχει τις συνθήκες λειτουργίας τεχνικών συστημάτων στα ηλεκτροκάμινα (I, II, IV) καθώς και τον τεχνικό εξοπλισμό των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να διαπιστωθεί η ασφαλής λειτουργία τους πριν τεθούν σε επαναλειτουργία Τρία μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΜΠ αποτελούν την επιτροπή, εκ των οποίων ο ένας είναι εκπρόσωπος του ΤΕΕ.
Οκ. Μπούγας I.σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι :
«Η υψηλού κύρους επιτροπή που συγκροτήθηκε σήμερα(28/08) πρόκειται να συμβάλλει στον ενδελεχή έλεγχο των ήλεκτροκαμινιών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής επαναλειτουργία τους, σε σύντομο χρονικό διάστημα και να αποφευχθεί η πιθανότητα επανάληψης νέων ατυχημάτων. Βασικό μέλημα του ΥΠΑΝ είναι η λειτουργία της επιχείρησης να γίνεται με τήρηση όλων των κανόνων ασφάλειας για τους εργαζόμενους και την εταιρία.»

Καλοπροαίρετα σκεπτόμενοι θα πούμε ότι, ίσως να αποδειχτεί σοφή κίνηση για την αποφυγή παρόμοιων δυσάρεστων γεγονότων στο μέλλον.Aλλά δεν μας απάντησε ο υφυπουργός, γιατί δεν πάρθηκε αυτή η απόφαση νωρίτερα;
Dεν αρκούσε το πρώτο θανατηφόρο ατύχημα εργαζομένου στις αρχές Αυγούστου;
Pόσο μάλλον δε τα δεκάδες ατυχήματα την τελευταία πενταετία;

Τσίπρας: Εγκληματεί η κυβέρνηση . . .

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Αλέξης Τσίπρας συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για το πρόσφατο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου εξαπέλυσε πυρ κατά της κυβέρνησης .
«Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για τα εγκλήματα στη ΛΑΡΚΟ, όταν τα κέρδη μπαίνουν πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, πάνω από τους εργαζόμενους, τότε έχουμε αυτά τα αποτελέσματα»
τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. και κατηγόρησε «τη διοίκηση της εταιρείας για εγκληματική αμέλεια, αλλά και την κυβέρνηση για ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ...
η οποία έχει μετατρέψει τη ΛΑΡΚΟ σε ένα εν λειτουργία κρεματόριο για εκατοντάδες εργαζόμενους.»
Τέλος τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, κάνοντας λόγο για ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου.